Libyen: Konfliktløsning frem for krig

FN-forbundet om Libyen: Med resolution 1973 har FN tydeligt markeret, at organisationen stadig har en væsentlig rolle at spille i forbindelse med fred og sikkerhed. Resolutionen, og den hurtige gennemførelse af flyforbuddet, har medvirket til at hindre overgreb på civilbefolkningen i Libyen. MEN det er vigtigt, at resten af indholdet i resolutionen, om at søge politiske løsninger, gennemføres med samme konsekvens.FN-forbundet finder, at FN med resolution 1973 om Libyen tydeligt har markeret, at organisationen stadig har en væsentlig rolle at spille i forbindelse med fred og sikkerhed i Verden. Resolutionen, og den hurtige gennemførelse af flyforbuddet, har efter FN-forbundets opfattelse medvirket til at hindre overgreb på civilbefolkningen i Libyen.

MEN det er vigtigt, at resten af indholdet i resolutionen, om at søge politiske løsninger, gennemføres med samme konsekvens. Først og fremmest bør der gennemføres en våbenhvile med efterfølgende forhandling mellem parterne i konflikten med det formål, at det libyske folk kan få en legitim regering, der kan sikre lov og orden i Libyen og kan sikre, at der ikke sker overgreb mod civilbefolkningen. Om nødvendigt må våbenhvile og forhandlingsproces sikres gennem udstationering af en fredsbevarende FN-styrke.

FN-forbundet skal derfor kraftigt opfordre til, at Generalsekretærens særlige udsending til Libyen i samarbejde med specielt Den Arabiske Liga og Den Afrikanske Union aktivt forsøger at gennemføre en våbenhvile i overensstemmelse med resolution 1973.

Denne våbenhvile skal følges op med en dialog og evt. mægling mellem parterne, så der kan gennemføres en forsoningsproces i landet samt aftales en køreplan for de nødvendige langsigtede reformer i Libyen, der kan føre frem til en legitim regering, der repræsenterer hele den libyske befolkning.

 

FOTO: UNHCR

Aktuelt

Det sker i FN-forbundet

Få overblikket over arrangementer med FN i fokus

Landsmøde 2019

Skal du med til Landsmødet den 28. april? Så find alle de relevante bilag, tidsplan & dagsorden her.

Få et foredrag om FN

Leder du efter et foredrag om FN, om fredsbevaring eller noget helt tredje, så har vi meget muligt foredragsholderen

FN-forbundet · Tordenskjoldsgade 25 st.th. · 1055 København K · Tlf. 3346 4690 · Fax · Mail [email protected]